top of page

MINE FAVORITT FLUESTENGER FRA G. LOOMIS


Her kommer noen tips om de beste fluestengene fra G. Loomis, alt fra finfiskestenger som presterer fantastisk på tørrfluefiske, til streamerstenger som er autoriteter på vannkast og overhodekast med store streamere.

 

Jeg har testet mange snører på de fleste stengene, og selv om de fleste snører går bra, så er det noen komboer som er magisk gode, og virkelig får fram alt potensiale i stanga. Jeg nevner ikke alle snører jeg har prøvd her, men bare dem jeg synes passer best til hver stang. 

Z72_1598-Edit-Edit.jpg

Bildet: NRX+ LP 590 jobber godt og dypt ved kjøring av både stor og liten ørret. Jeg lader oftest stanga med SA Amplitude Trout og Hends Camou 450cm fortom. Særlig på tørrfluefiske med små fjærmygg som her. 

 


Av André Brun 
G. Loomis startet opp som et amerikansk stangmerke i 1982, og introduserte den legendariske stangserien IMX i 1987. I 1993 kom GLX som ny toppserie, og den satte virkelig standarden blant alle stangfabrikanter for stangdesign på den tiden. Det var vel en kombinasjon av god teknologi og god stangdesign som gjorde disse stangseriene så populære blant fluefiskere, og jeg husker selv at min favoritt på 90-tallet var en GLX 9' #4, 2-delt (GLX 1084). 

Det har rent mye vann i havet siden den gang, og det er med stor glede jeg kan konstatere at i 2021 så har G. Loomis en formidabel line-up av stenger i tre toppserier hvor feeling og presentasjon har vært like viktig som prestasjoner på lange kast når de har designet stengene. I tillegg har vi IMX-PRO- stengene som nå har kommet med en Creek- serie og en Euronymph- serie. Disse to seriene ligger litt lavere i pris, men er formidable stenger som er av de mest populære stengene hos fluefiskeguider i USA. 

La meg introdusere disse veldig spennende stangseriene med å skrive om mine favoritter. Jeg skal blant annet gjøre det gjennom å beskrive klasse 5-stanga i hver serie fra G. Loomis. Det er kanskje den stangklassen det ligger mest prestisje i for de ulike produsentene. 

Z72_0460-Edit.jpg

FLUESTENGER, KLASSE 4

Dette er virkelig en fin stangklasse for et allround fluefiske med tørrfluer og små nymfer. Ei god fluestang som er en "true 4 weight" skal passe fint med ganske lette #4- snører, og skal ikke kjennes ut som at den kunne passe best med ei femmerline. 

G. Loomis Asquith 490  (9 fot, klasse 4) 
"Fantastisk #4- stang for lange presise kast"

Sjefsdesigner Steve Rajeff er kjent som en mester i å designe klasse 4- stenger, og Asquith 490 sies å være hans beste noen sinne. Dette er ei stang med fenomenal snørekontroll, gir lett perfekte trange bukter og er så presis at du trolig aldri har hatt det så lett med å legge tørrflua rett i strømbanen ovenfor et ørretvak. Denne stanga synes jeg er som laget for større elver som Rena, G.Lågen og Hemsil, som ofte krever lange delikate presentasjoner og presise nedlegg på sky ørret. I tillegg jobber stanga veldig presist på kort hold, og lader snøret med god feeling under nærfiske. Jeg har brukt den en del på "trange" plasser også fordi den er så presis, og vannkaster godt med Rio Perception. På grunn av de trange buktene så tåler denne stanga også vind og lange fortommer. 

Stanga har en 3/4 aksjon og jobber litt dypere ned i klinga enn storebror Asquith 590. Tross Formel1- egenskaper, så er det ei ganske lettkastet stang som passer for både nybegynnere og veldig erfarne fluefiskere. Korkkvaliteten på Asquith-stengene er utsøkt, og kommer fra samme folka som lager styrer på Lexus. Finish og lakkarbeidet er i toppklasse, som seg hør og bør på ei slik premium stang. 

Fluesnører til Asquith 490: Som en "true 4 weight" fungerer denne stanga perfekt med SA Amplitude Trout #4. Den lader stanga akkurat passe til at du får god kontakt med stanga på både nærfiske og på lange hold. Andre gode linematcher: Rio Perception #4, SA VPT 2.0 #4, Rio Gold #4 og Rio Technical Trout #4. 

Z72_7030.jpg
 
G. Loomis IMX-PRO Creek 479 (7" 9', klasse 4)
"En #4- spesialist for teknisk lurefiske i småelver"

Dette er ei artig finfiskestang som lader kjapt og leverer presise gode kast. Den har en stabil topp og en ganske dyp aksjon som vil glede mange fluefiskere. Samtidig er #4- stanga i denne Creek- serien laget med rygg nok til å takle litt større ørret uten å knele. Ypperlig til trange plasser i rolige lavlandselver og også ypperlig å ha med seg på fjellet. Stangtuben er skalert ned for å ta liten plass i sekken, og med sin korte lengde på 7" 9' tar den også liten plass. Denne stanglengden på noe over 7 fot er egentlig ypperlig til vandring langs småelver med busker og kratt. 

Fluesnører til IMX-PROc: Stanga passer ypperlig med snører som Rio Technical Trout og SA Amplitude Smooth Trout i klasse 4. 

Z72_7026.jpg

 

FLUESTENGER, KLASSE 5

En beskrivelse av G. Loomis sine tre toppserier i klasse 5. NRX+, NRX+ LP og Asquith - the holy trinity. Femmerstenger er en viktig klasse for stangprodusentene og det ligger mye prestisje i å gjøre det bra her. #5 er også den perfekte allroundklassen for ørretfiskeren. 

G. Loomis NRX+ LP 590  (9 fot, klasse 5) 
"Om du leter etter den råeste dype #5- stanga med fantastisk gode tørrflueegenskaper"

Ei virkelig god tørrfluestang, eller presentasjonsstang, skal kunne presentere flua pinlig nøyaktig for å være effektiv, og den skal kunne fiske like godt og nøyaktig på korte som lange hold. I tillegg må den ha en aksjon som gjør det lett å mende effektivt. At den håndterer ulike kast synes jeg også er viktig. 

NRX+ LP 590 gjør alt dette og mer til. Med et Rio Technical Trout- snøre eller et SA Amplitude Trout så kommer de syltrange flotte buktene av seg selv, og presisjonen er spektakulær. Jeg har aldri følt meg mer presis på tørrfluekast enn jeg gjør med denne stanga. NRX+ LP 590 har en forholdsvis dyp aksjon, men toppen er litt stivere enn på forgjengeren (NRX LP 590) noe som gjør at det blir enda enklere å unngå griserumper når man står dypt utvadet og trangt til. Det er etter min mening viktig at ei stang er litt tilgivende, for jeg står sjelden på gressplen og kaster, men står heller utvadet i elva nær kanten med vegetasjon, altså ofte langt fra ideelle kasteposisjoner. Det skal ei stang takle uten å jobbe mot deg. 

Ei god presentasjonsstang skal ikke bare ha "feeling", men den må også kunne utføre ulike kast og mendinger godt. NRX+ LP 590 har veldig mye feeling, men aksjonen gjør den også god på den superviktige mendingen og presisjonen. Jeg har aldri være borti ei stang som demper etterslag så godt som denne stanga og det er antagelig en av grunnene til at den er så presis; Supergod demping av etterslag i tuppen når du kaster, og en veldig retningsstabil klinge. Man kan se det på kastet som får veldig lite vibreringer utover snørebukten. 

Dette er stanga jeg gleder meg til å kaste med hver gang jeg tar den med til elva. Men den passer selvsagt også til fiske på stille vann, ikke minst på grunn av at den også klarer å kaste kort som langt med presisjon, noe som er viktig når man skal kaste i vak-banen til cruisende ørret. Ørreten øverst på siden her er tatt med NRX+ LP 590. Denne stanga er en av mine absolutte favoritter, og kommer helt sikkert til å bli en framtidig klassiker det blir snakket om rundt mange leirbål. 

Fluelsnører til NRX+ LP:

SA Amplitude Trout passer perfekt til denne stanga. Det er også lina som Steve Rajeff brukte da han designet NRX+ LP 590. At akkurat den lina passer perfekt til stanga forteller oss at NRX+ LP 590 er ei #5- stang som passer fint til litt lettere #5-snører, altså en "true 5 weight". Men sett også gjerne på en SA Amplitude VPT 2.0 for spektakulære bukter og stabile, pene kast. Rio Perception Elite gir også veldig stabile og fine bukter på denne stanga, og er også i likhet med VPT 2.0 super til vannkast. Rio Technical Trout er også perfekt til denne stanga når man ønsker lange overhodekast med maks presisjon og mende-egenskaper. 

Z72_7041.jpg

 
 
G. Loomis NRX+ 590  (9 fot, klasse 5)
"Ei kraftfull #5- stang som ingen slår i vind på lange kast"

G. Loomis og sjefsdesigner Steve Rajeff har vært tålmodige når de har introdusert nye toppserier, og det gikk nesten 10 år fra NRX ble introdusert til arvtageren NRX+ kom på markedet. NRX satte en standard for #5- stenger og ble veldig godt mottatt blant fluefiskere. Men altså 10 år senere kommer det ei stang som klarer å forbedre seg litt på omtrent samtlige områder. La meg introdusere NRX+ 590. 

Om du er ute etter ei stang som presterer til terningkast 6 under vind, lange kast, trange forhold, dypt utvadet uten å sagge snøret i bakkastet og vannkaster som en gud så må du teste denne. Det er ei forholdsvis stiv stang, men G. Loomis har klart kunststykket å lage den følsom på korte kast allikevel. NRX+ 590 kaster nøyaktig på korte kast, og den kaster pinlig nøyaktig med stor autoritet på lange kast. Buktene kommer av seg selv, og den er såpass tilgivende at du behøver ikke å være fullt konsentrert om kastinga for å få spektakulære bukter som får flua til å lande akkurat der du vil ha den. I forhold til mange andre stivere stenger så kan du kaste NRX+ 590 med ganske rolige bevegelser uten å måtte punche på i hvert kast. Det liker vi. 

Jeg har vel aldri kasta med ei stang som er såpass dempet i klinga. Det gir omtrent ingen bølger utover i den trange snørebukta. Og hvis du trenger maks lengder uten å anstrenge deg med kastinga så er dette en toppkandidat. Denne stanga gir en wow-følelse hos alle som prøver den, for den gir veldig trange og flotte bukter uten etterslag, og lengdene kommer av seg selv. Du behøver heller ikke å kaste på ditt beste for å takle denne stanga lett. 

For å oppsummere: Ei real fluestang for praktisk fiske der du må ha noe som lett gir deg lange overhode- og vannkast i store elver, samt er fintfølende nok når du reiser til den lille naboelva dagen etter og skal fiske med døgnfluer på korte hold. 

Fluesnører til NRX+: Rio Gold gir nydelige og stabile bukter på overhodekast og er også fin til vannkast. Rio Single Handed Spey og SA Amplitude VPT 2.0 er veldig fine til vannkast. Denne stanga takler et stort antall snører, for eksempel Rio Perception, SA Amplitude MPX og ART, i tillegg til de som er nevnt ovenfor her.  

Z72_7037.jpg



G. Loomis Asquith 590  (9 fot, klasse 5) 
"Ei unik stang som klarer å sette syltrange bukter med presisjon på både de korteste og lengste kastene" 

Når G. Loomis endelig slapp Asquith på markedet, så trodde mange at den var arvtageren til NRX. Det var G. Loomis veldig klare på at den ikke var, noe også den senere lanseringen av NRX+ viste. Asquith er en helt egen serie ved siden av NRX-brødrene. Og den er noe helt for seg selv. 

Tekniske reklame-spesifikasjoner er noe av det kjedeligste jeg vet, så det får du ikke se mye av på denne siden om praktisk fluefiske-stangbeskrivelser, men akkurat med Asquith så ble det laget en helt egen maskin for å rulle denne high-tech blanksen hos Shimano i Japan. Den maskinen er nå flyttet over til G. Loomis i USA, og lang historie kort: Det hele består av en kompleks flere stegs tilvirkingsprossess, en helt nyutviklet grafitttape og Steve Rajeffs nyjusterte tapering og mandrill. Og resultatet er Asquith som har slått an som en serie utrolige fluestenger som har gått til hjertet på de fleste fluefiskere som har prøvd den. 

Asquith 590 er aksjonsmessig i mellom NRX+ LP og NRX+, og den er veldig presis og passe følsom på korte kast. Den er også superlett i toppen og har en svingvekt som gjør at det føles mer ut som å fiske med en #4 enn en #5. Men det er på mellom- og langdistanse at denne stanga virkelig skinner. Den har noen utrolige kraftreserver og gir syltrange bukter med stor presisjon og stabilitet! Denne stanga passer til de som liker en litt mer aggressiv kastestil, men du får også betalt tilbake i bøtter og spann i form av klasseledende presisjon og lengde, og snørebukter som godt tåler vind. Asquith oppleves på ingen måte stiv selv om den er veldig kraftfull. Det er rett og slett antagelig blanksen som er så spenstig og har så vellykket tapering at den klarer kunststykket å være både ekstremt kraftfull og følsom på samme tid. 

For å oppsummere: Jeg kan ikke tenke meg ei bedre stang til fjellfiske etter ørret, røye og harr enn Asquith 590. Det må i så fall bli NRX+. Den kraften og presisjonen du får på mellomlange og lange kast er fenomenal. At den i tillegg gir stabile trange bukter som tåler vind er ingen bakdel på fjellet. Asquith 590 er ei stang som de fleste mener setter en ny standard som alle de andre må måle seg etter. 


Fluesnører til Asquith: 
Rio Single Handed Spey og SA Amplitude VPT 2.0 er fantastisk på denne stanga. Likeledes Rio Gold. Loop Evotec 100 går også som ei kule. Det eneste denne #5- stanga ikke liker så godt er lette snører som SA Amplitude Trout. Men prøver du en av de førstnevnte så kommer stanga til liv og du får utnyttet den fantastiske spensten og aksjonen til fulle. 

Z72_7031.jpg
Z72_0460-Edit.jpg

 

FLUESTENGER, KLASSE 6

txt

G. Loomis Asquith 690  (9 fot, klasse 6) 

txt

Z72_7032.jpg



G. Loomis NRX+ 6100 (10 fot, klasse 6)

txt

Z72_7035.jpg

 

FLUESTENGER, KLASSE 7

txt

G. Loomis NRX+ 7100 (10 fot, klasse 6)

Txt

Z72_7036.jpg

FLUESTENGER, EURO NYMPH

txt

G. Loomis IMX-PRO EURO  3106(10" 6' klasse 3)

Txt

Z72_7039.jpg
Z72_1283KasteBESKrIVELSE_hjemmeside.jpg

Det er moro å teste ulike stenger med ulike snører, og jeg har testet alle disse tre stengene med de fleste av #5- linene mine, og også litt forskjellige snøreklasser. Snører innen samme klasse har ulik tyngde, i tillegg til ulike egenskaper, og stenger jobber ofte best med en bestemt tyngde på linene. Ei stang takler og kaster gjerne med flere snøreklasser, men har ofte et sweet spot som gir den lille x-faktoren med en viss tyngde på lina. 

bottom of page