top of page
DSC_6005Closeup.jpg

Dino (Donocras cephalotes) 

Dette er Norges største steinflue, og i likhet med de fleste steinfluer, trives de best i oksygenrikt, rennende vann med god PH-verdi. Du kan finne dem i stille vann, ved bølgeskvulpende, strømmende sund e.l, men hovedregelen er at du finner dem i elver. For eksempel Gudbrandsdalslågen og Renaelva. Dinocras cephalotes kan bli 25mm lang, og lever sitt nymfeliv under steiner og langs bunnen, jaktende på hvirvelløse dyr, i 3 år før de klekker til voksent insekt. 

Disse insektene er ikke spesielt gode til å fly, og har 4 vinger som flakser usynkront. De eggleggende hunnene legger sine egg på vannoverflaten, og det er ved disse tilfellene at en imitasjon av et voksent insekt kan være aktuelt. Første gang jeg fisket med en imitasjon av D.cephalotes var ved Fåberg for sikkert 25 år siden. Jeg husker at jeg seriøst syntes det mest lignet på en liten kamikaze-spurv med death wish der den stupdykket mot overflata, landet, vibrerte som om vannoverflata førte 230 volt, for så å lette igjen og gjenta prosedyren. Jeg hadde én stor brun steinflueimitasjon som jeg hadde bundet med forlenget kropp og vingene ut i "flakseposisjon" som flua Dino. Og fisken tok. 

Her er ei flue hvor jeg bruker den spesiallagde Dino Polychenillen, farget og impregnert av meg for å etterligne disse store steinfluene. Du kan også binde dem med fallskjermhackle for at de skal flyte enda lengre, men denne flua er forholdsvis lett og flytedyktig, med sin forlenga kropp av Dino Polychenille, foam og dubbing. Drukne den en runde i Dry Dip eller så blir den også veldig nice hvis du rister den en runde i tørrfluepulver. 

 

Dino 

============================================

Krok: Hanak 500bl, #10 

Tråd: Uni 8/0, tan 

Haler: Biots, brune

Forlenga kropp: Dino Polychenille, mørk eller lys brun

Dubbing: Fly-Rite eller Hoffman Kapok, brun

Bein: Silly Legs eller andre bevegelige gummibein

Hode/framkropp: Hends foam, brun

Vinger: Mottled Web Wing, medium dun ​

============================================​

Steg for steg: 

DSC_5978.jpg

1. Ta en bit med Dino Polychenille, brenn tuppen lett med lighter og fest den i bindestikka som vist på bildet. Surr noen harde surringer som fundament. Du skal akkurat ha plass til å binde inn haletrådene bak der. Dette er samme teknikken som jeg har vist til Polychenille dun. 

DSC_5979.jpg

2. Ta to gås- eller kalkunbiots og fest inn på hver side. På hunnene er haletrådene litt lengre enn på hannene, og det er førstnevnte som kommer ned på vannoverflata for å legge egg. 

DSC_5981.jpg

3. Avslutt med et par whip-finishknuter, og klipp av buttendene på biotsene. Legg litt lakk/lim i innfestingspunktet for å forsterke. Nå kan du også farge litt segmentering med en brun tusj hvis du vil, men det er ikke nødvendig. 

DSC_5982.jpg

4. Dubb litt tørrfluedubbing 2/3 bakover på krokskaftet slik at det ender bakerst. Her har jeg brukt kapok fra Markus Hoffman, men du kan også bruke den du har. 

DSC_5984.jpg

5. Mål lengden slik at hele kroppen blir 25mm lang. Fest inn Dino Polychenillen bakerst med noen harde surringer. 

DSC_5985.jpg

6. Bind inn Silly Legs til det som skal bli bakbein. Lengden kan være til slutten av bakkroppen. En på hver side. Bind gjerne inn en knute på hvert av beina slik at det blir litt buggy look. 

DSC_5986.jpg

7. Ta mer dubbing på tråden og surr for å fylle igjen gapet av innbindingen, slik at kroppen går i ett. Dubb helt fram til der den første dubbingen slutter. 

DSC_5987.jpg

8. Bind inn den løse Dino Polychenillebiten med noen harde surringer og klipp av det overskytende. 

DSC_5989.jpg

9. Bind inn to lengder til med Silly Legs - en på hver side. Disse skal bli to beinpar så disse klipper vi ikke av. 

DSC_5992.jpg

10. Bind inn en foamremse tett inntil Polychenillen på undersiden av krokskaftet. Den remsa klipper du slik at den er litt bredere enn kroppen. Spiss den i enden slik at innbindingen blir pen. 

DSC_5995.jpg

11. Klipp til 4 vinger av Mottled Web Wing ved å klippe 4 lengder som du runder av med saksa. 

DSC_5998.jpg

12. Bind de inn rett bak foamen, og mål til slik at de når omtrent like langt bakover som haletrådene. 

DSC_5999.jpg

13. Klipp av buttenden på vingene. 

DSC_6000.jpg

14. Så tar du tak i vingene og sprer de litt ut til sidene og oppover, slik at det får inntrykk av ei flaksende eggleggende hunne. Ta en dråpe lakk/lim på innfestingspunktet om du vil. 

DSC_6003.jpg

15. Dubb et tynt lag over innfestingspunktet. 

DSC_6004.jpg

16. Så stikker du et hull midt i gjennom foamen slik at du får presset krokøyet i gjennom. Dra foamen over krokøyet og bind den inn med noen surringer som vist på bildet. 

DSC_6005.jpg

17. Avslutt flua med et par whip-finish og klipp foambiten slik at den ligger akkurat over vingefestet. Tusj litt med en brun farge over foamen. 

Så er Dino ferdig og klar for sommer og en stor ørret som ikke kan motstå en eggleggende Dinocras cephalotes som plutselig deiser ned et par meter ovenfor der den står. 

D3C_4273-Edit-Edit-Edit.jpg

Vak av stor ørret. 

bottom of page